Przeglądając oferty turystyczne napotykamy skróty, które stosują organizatorzy, charakteryzując ofertę hotelową. Prawdą jest, że nie wszyscy na początku orientują się, co one oznaczają. Z myślą o nich przedstawiamy krótki przewodnik po podstawowych oznaczeniach ofert turystycznych.
Oznaczenia dotyczące wyżywienia
- AI (All Inclusive) – wszystko w cenie – dotyczy pełnego wyżywienia wraz z przekąskami między posiłkami oraz napojów. Kwestia napojów alkoholowych zwykle jest szczegółowo opisana jeszcze dodatkowo przez organizatora (np. w jakich godzinach i jakiego typu alkohole),
- UAI (Ultra All Inclusive) – wzbogacona wersja All Inclusive, oferta spersonalizowana pod kątem klienta, np. zawiera dania z karty, importowane alkohole, późne śniadania, dodatkowe atrakcje sportowe lub rozrywkowe,
- FB (Full board) – w ofercie śniadania, obiady oraz kolacje,
- HB (Half board) – śniadania i obiadokolacje,
- BB (Bed&Breakfast) – tylko śniadania,
- PP – posiłki według ustalonego programu,
- ZPR – wyżywienie zgodne z oferowanym programem imprezy turystycznej lub hotelu,
- SC (Self catering) – wyżywienia w własnym zakresie,
- OV (lub RO Room Only) – bez wyżywienia.
Oznaczenia stosowane do określenia pokoi hotelowych:
- DBL (Double) – standardowy pokój przeznaczony dla 2 osób dorosłych,
- SGL (Single) – pokój jednoosobowy lub standardowy pokój dwuosobowy przeznaczony do pojedynczego wykorzystania,
- TPL (Triple) – to standardowy pokój, w którym mogą mieszkać 3 osoby dorosłe,
- QDBL – pokój 4-osobowy, ale zwykle z różnym typem łóżek, np. 2 podwójne łóżka lub podwójne łóżko i 2 pojedyncze albo 4 pojedyncze łóżka,
- FAMILY ROOM – pokój dla rodziny, zwykle 3- lub 5cioosobowy z osobnymi sypialniami,
- APARTAMENT – pokój o wyższym standardzie.