Apetyt na turystykę

11.10.2013
Apetyt na turystykę- Why Not HOLIDAYS - Źródło Zdj.: Fotolia - wczasy, urlopy, wakacje
Apetyt na turystykę-...

Tysiące turystów każdego roku wyrusza w podróż, aby doświadczać nowości, oderwać się od codzienności, odkrywać, w końcu przeżyć coś wyjątkowego. Ruszamy zazwyczaj w podróż śladem zabytków, dzikiej przyrody, czy też słonecznych klimatów. Zmęczeni codziennym pośpiechem wielkich miast szukamy coraz częściej odmiany. Chcemy podróżować poza utarte szlaki i zagłębiać się w autentyczną, lokalną kulturę, poznawać ciekawych ludzi i obyczaje, odkrywać lokalne przysmaki, a nade wszystko doświadczać i „smakować”.

Ta ciekawość świata i ludzi sprawiła, iż pojawił się nowy, szczególny sposób podróżowania, czyli turystyka kulinarna. Nie ma jeszcze jednej, ogólnie przyjętej definicji, ale można ją spotkać pod kilkoma nazwami: turystyka kulinarna, turystyka gastronomiczna, turystyka kuchni narodowej lub turystyka żywności i wina. Na świecie i w Europie stała się ona swoistą modą. W Europie na czele turystyki kulinarnej są: Francja, Włochy, Austria i Węgry. Kto z nas nie chciałby pod słońcem Toskanii ruszyć szlakiem winnic w poszukiwaniu niezwykłych aromatów ukrytych w butelce? A może jednak targi żywności i festiwale kulinarne, jak np. festiwale Zupy Rybnej w Livorno, mozzarelli w Opi czy Festyn Moreli w Krems w Austrii. Na nasze kulinarne gusta, którymi kierujemy się w podróży mają duży wpływ coraz liczniejsze programy kulinarne, a półki w księgarniach Europy oraz Ameryki uginają się pod ciężarem książek dotyczących sztuk kulinarnych.

Turystyka kulinarna dotarła również do Polski. Polacy cenią sobie przede wszystkim dobre, zdrowe, autentyczne i wyjątków smaki potraw. Polskie regiony mają bardzo dużo do zaoferowania zarówno dla krajowego jak i zagranicznego turysty. Do kulinarno-turystycznych atrakcji w Polsce należą tzw. "festiwale smaku" np. Podkarpackie Święto Miodu, Pilzneński Festiwal Pierogów, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. Kolejnymi atrakcjami godnymi uwagi są warsztaty kulinarne i spotkania z lokalnymi wytwórcami tradycyjnej żywności, czy też muzea poświęcone tradycyjnym napitkom - Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie, browary w Żywcu i Tychach. Szczególną uwagę zwracają szlaki kulinarne, oferujące degustacje miejscowych specjałów oraz wizyty w punktach produkcji regionalnych wyrobów.

Współczesny turysta, który mając do dyspozycji dwa potężne narzędzia takie jak Internet oraz tanie linie lotnicze, może do woli przebierać w miejscach, które są równie piękne, jak i bogate w atrakcje przyrodnicze, rekreacyjne czy kulturalne. Miejscowa kuchnia może być elementem, który przesądzi o jego wyborze. To właśnie kulinarne doznania podczas naszego wyjazdu wakacyjnego czy weekendowego mogą sprawić, że nasza podróż okaże się bardziej udana niż pierwotnie nam się wydawało.

Powrót do Aktualności Przejdź do góry

Why Not HOLIDAYS to biuro podróży zajmujące się kompleksową organizacją urlopów, wa­kacji oraz wyjazdów służbowych na terenie całego kraju i za granicą z siedzibą w Krośnie i w Rzeszowie. Zadowolenie Klientów jest naszym priorytetem, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby jakość usług naszego biura turystycznego zawsze była na jak najwyższym poziomie. Wyszkolona kadra pracowników codziennie czuwa nad bezpieczeństwem i wygodą Klientów wyjeżdżających dzięki nam na wakacje. Współpracujemy z największymi touroperatorami co gwarantuje stabilność na rynku i pewność dobrze spędzonego czasu z Why Not HOLIDAYS.



Wczasy last minute | Wycieczki first minute | Wakacje All Inclusive | Wczasy w Egipcie | Wakacje dla singli | Dla narciarzy | Biuro podróży | Wczasy w Egipcie | Wakacje w Turcji | Wczasy w Chorwacji | Wakacje na Cyprze | Wczasy we Włoszech | Wczasy w Hiszpanii | Wakacje w Bułgarii | Wczasy w Grecji | Wczasy Czarnogóra | Wakacje w Tunezji

Opublikowane na stronie www.whynotholidays.pl materiały, informacje lub ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Realizacja: FollowUP | Regulamin